Hazel, Bella och Katniss!?

En sak som vi funderat över en del är skillnader och likheter mellan dessa tre karaktärer. Det var något som vi inte hann ta upp i podden, men vi vill inte heller lämna den här frågan helt därhän för det och i väntan på vår nya podd lämnar vi det öppet för diskussion. De är alla tre kvinnliga huvudkaraktärer som berättar sin egen historia.

Hur ser de på sig själv, andra runt om kring sig och sin position i omvärlden? Alla tre är onekligen gestaltade som någon form av hjältinnor, men skillnaderna är också stora.fire.The faults in our starstwilight

Min reflektion är kortfattat att Hazel lätt sågar de andra två i vilken verbal catfight som helst. Bella biter sig mest i underläppen och Katniss är mer en do:er.

Katniss slår dock de andra två med råge i bågskytte och allmänt jävlar annama även om Hazel där kommer som god två.

Bella slutligen….överlever de andra av naturliga/onaturliga skäl.

De har ju också mjukare sidor och de försöker skydda de runt omkring sig på bästa sätt. Hazel tänker mycket minimera skadan när hon exploderar. Katniss väljer att delta i Hungerspelen i sin systerns ställe och Bellas (OBS! SPOILER!) vampyregenskap är att hon är en sköld.

2 thoughts on “Hazel, Bella och Katniss!?

  1. Hej, jag förstår absolut vad du menar. Samtidigt kan jämförelser utifrån några få gemensamma kriterier (i det här fallet ett kvinnligt och filmaktuellt berättarjag) vara ett verktyg och göra det lättare att se skillnaderna och att de inte så lika varandra som man först skulle kunna tro. Vi hoppas att kunna jämföra, dra paralleller, förkasta och hylla utifrån alla möjliga och omöjliga antagande och attribut i framtiden. Manligt, kvinnligt, deckare, fantasy och realism om vartannat!

  2. Hej hej! En reflektion jag får när jag läser detta är att det är jättekul att tjejer, kvinnliga huvudkaraktärer, lyfts och tas fram för det har alltid varit en sån bristvara på dem. MEN jag kan bli rätt trött på att de alltid tvunget ska jämföras? Vilken bokcirkel skulle ägna ett avsnitt åt att diskutera likheter/skillnader mellan Harry Potter, Peter i Narnia och Frodo, till exempel? (Ingen pga de respekteras som helt vitt skilda karaktärer med ingenting gemensamt förutom deras kön). Men när det kommer till tjejer ses det ofta som att ”de är alla starka tjejer” är tillräckligt för att de har massor gemensamt och att de ska jämföras pga det. Bara en liten tanke jag fick! I övrigt: superfint initiativ! xxx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s