Hur lyssnar man?

Vad är då en podcast, egentligen. Det påminner och är ibland precis som radio i sin utformning. Skillnaden ligger mer i tekniken bakom som är mer tillgänglig för amatörer och lekmän än traditionell radio. Det är kort förklarat ett enkelt sätt att spela in och distribuera ljudfiler. Man använder sig av RSS-flöden och på så sätt kan man prenumerera löpande på de poddar som intresserar en med hjälp av en app eller ett program. Det är också väldigt flexibelt eftersom det är du som väljer när och var det passar dig att lyssna.

Det finns några olika sätt som man kan ta del av vår podd. Däremot måste du ha tillgång till en internetuppkoppling för att kunna ladda ner podden. En av anledningarna till att vi drog igång det här projektet var att en stor del av eleverna i grundskolan i Gislaveds kommun har eller kommer få lärplattor som ska användas i undervisningen. Vi vill då skapa meningsfulla möjligheter i den nya digitala infrastrukturen eleverna nu har blivit en del av.

Podcaster Detta är en app som finns tillgänglig gratis från Appstore och som går att installera på din Ipad, Ipod Touch eller din Iphone. Via den kan du söka upp ”Cirkelpodden” och välja att prenumerera på vår podd. Då ser du när vi kommer ut med ett nytt avsnitt och du kan enkelt ladda hem våra poddar och lyssna på dem i din platta, Ipod eller telefon. Podcaster finns bara tillgängligt för Appels produkter. Här kan du läsa mer om Podcaster.

Itunes Om du laddar hem Itunes på din dator kan du lyssna där. Om du följer den här länken hamnar du på vår sida i Itunes. Om du sedan klickar till vänster ”View in Itunes” kommer vår sida att öppnas i Itunes på din dator. Därifrån kan du ladda ner våra poddar och där kan du också välja att prenumerera på vår podcast precis som via din telefon eller platta. Detta fungerar både till Mac och PC. Dock behöver du ett Appel-id för att prenumerera via Itunes.

Android Om du har en Androidplatta eller Androidtelefon finns det en mängd olika poddradioappar att välja mellan. Du laddar ned dem från Google Play och de allra flesta är gratis eller har en gratis förenklad version att välja. Vi har testat Beyondpod Podcast Manager. Den fungerar så att du går in på ”All feeds”, klickar på ”+ Add Feed” längst ned till höger. Sök efter ”cirkelpodden”. Då borde du hitta oss.

Soundcloud På vår hemsida finns möjligheten att lyssna på programmen direkt via Soundcloud. Man kan också gå in på soundclouds hemsida och lyssna på våra poddar där.

Mp3 Slutligen kan du välja att ladda ner Mp3-filen och lyssna på podden via din dator, telefon eller platta oberoende av tillverkare eller operativsystem. För att hålla koll på när nya avsnitt kommer ut kan man följa oss via RSS eller så kan du få ett e-post varje gång vi lägger upp nya inlägg.

Om du upptäcker några felaktigheter i våra rekommendationer eller om du har svårt att få det att fungera så kontakta oss gärna. Än så länge har vi inte gjort någon mobil lösning för android, men vi kommer titta närmre på det framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s